Președinția OSCE salută decizia inovatoare de deschidere a podului peste Nistru
VIENA/CHIȘINĂU, 3 noiembrie 2017 - Reprezentantul Special al Președinției în exercițiu al OSCE pentru procesul de reglementare transnistreană, Ambasadorul Wolf Dietrich Heim, a salutat astăzi decizia părților privind deschiderea podului Gura Bîcului-Bîcioc în Moldova. Podul conectează cele două maluri ale râului Nistru și nu a funcționat de la începutul conflictului din 1992.
"Semnarea deciziei protocolare astăzi la Chișinău are o deosebită semnificație simbolică și practică", a declarat Ambasadorul Heim. "Este o noutate bună pentru localnicii de pe ambele maluri ale râului. Aceasta deschide o arteră crucială pentru transportul civil, îmbunătățește conectivitatea, poate spori comerțul, și ajută la consolidarea încrederii între părți".
Președintele în exercițiu al OSCE, ministrul austriac de externe Sebastian Kurz, a acordat o atenție deosebită problemei podului dat în timpul vizitei sale în Republica Moldova în februarie 2017.
În urma ceremoniei de semnare de astăzi, la sediul Misiunii OSCE în Moldova, Șeful Misiunii și co-mediator în procesul „5+2”, Michael Scanlan, a spus că este "o zi istorică" și și-a exprimat încrederea că în următoarele câteva luni se va ajunge la acorduri adiționale.
Reprezentantul Special Heim a lăudat activitatea negociatorilor principali și voința conducerilor respective care au condus la acest acord, și a subliniat rolul crucial pe teren al Misiunii OSCE în Moldova. "Este un succes comun atât pentru ambele părți cât și pentru partenerii internaționali în formatul „5+2”. Sperăm că acest lucru poate facilita pașii următori și așteptăm cu nerăbdare organizarea unei reuniuni în formatul „5+2” la Viena", a adăugat Reprezentantul Special.
Negocierile în formatul „5+2” includ reprezentanți ai părților, mediatorilor și observatorilor – Moldova, Transnistria, OSCE, Federația Rusă, Ucraina, Statele Unite și Uniunea Europeană.
Scopul negocierilor în formatul „5+2” este de a elabora parametrii pentru o soluționare cuprinzătoare bazată pe suveranitatea și integritatea teritorială a Republicii Moldova în hotarele ei recunoscute pe plan internațional cu un statut special pentru Transnistria, precum a fost reconfirmat de către toate cele 57 state participante ale OSCE pe 9 decembrie 2016, la Hamburg, în Declarația Consiliului Ministerial.